Renault uppdaterar sina eldrivna transportbilar – större batteri och längre räckvidd

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jun 2022

Renault har länge lovat nya versioner av de eldrivna transportbilarna Kangoo Z.E. och Master Z.E. – och nu är det dags.

Namnen ändras till Kango Rapid E-Tech och Master E-Tech och med det får båda modeller större batteri. I Kango Rapid E-Tech hittas nu ett batteri på 45 kWh som ger en räckvidd på upp till 30 mil enligt WLTP.

Batteriet utgörs enligt Renault av åtta moduler som enkelt ska kunna repareras separat vid behov. Risken för att batterierna ska strula är däremot liten. Renault visade nyligen i en rapport att 99 procent av batterierna i alla Renault Zoe som sålts ännu fungerar.

Bilen klarar snabbladdning med upp till 80 kW och i grundutförande kommer den med en ombordladdare på 11 kW.

Renault Kangoo Rapid E-Tech

Elmotorn i Kangoo Rapid E-Tech är på 122 hästkrafter och vridmomentet 245 Nm. Bromsregenereringen går att ställa i tre steg med paddlar på ratten för att återvinna så mycket energi som möjligt vid stadskörning. Och eftersom det är en bil för transporter just i stadsmiljö med långsamma hastigheter finns även ett Eco Mode som sparar energi genom att begränsa hastighet och effekt.

Lanseringsversionen av Kangoo Rapid E-Tech rymmer 3,9 kubikmeter och kan lasta upp till 600 kilo. Senare ska en förlängd version komma med plats för 4,9 kubikmeter och 800 kilo.

Det går också att hänga på ett släp, men det får då väga som mest 500 kilo.

Den större Master E-Tech får ett ännu större batteri på 52 kWh som ska räcka till 20 mils körning enligt WLTP. Master E-Tech går nu att får med en ombordladdaren på 22 kW som klarar likström. Med det ska det enligt Renault gå att ladda 5 mils räckvidd på 45 minuter.

Renault Master E-Tech

Elmotorn är här på 76 hästkrafter, men vad vridmomentet är avslöjas inte.

Master E-Tech ska erbjudas i 15 olika utföranden där det går att välja mellan tre olika längdversioner och två höjdversioner. Med batterierna i golvet ska lastutrymmet vara det samma som i den dieseldrivna versionen. Det innebär ett lastutrymme på mellan 8 och 15 kubikmeter.

Svenska priser och lanseringsdatum har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!