Rivian visar att elsuven R1S klarar terrängkörning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 aug 2021

Hur stor andel av alla fyrhjulsdrivna suvar som aldrig utsätts för mer än asfalterade vägar och stadstrafik är det ingen som vet. Men de flesta behöver nog inte klättra upp för 45-graderslutningar i vardagen.

Med pickup-modellen R1T och även suven R1S vill amerikanska Rivian ändå rikta sig till förare som är sugna på kombinationen av äventyr och eldrift. Det utannonerade egna laddnätverket i Nordamerika innefattar bland annat laddstationer i anslutning till populära utflyktsmål i naturen.

Och nu har företaget visat att deras elsuv R1S inte har några problem att ta sig upp även för branta sluttningar.

På sitt twitter-konto har Rivian presenterat en video där R1S klättrar upp för en nästan 45 graders lutning i Moaböknen.

Om även deras pickup R1T klarar klättringen framgår inte. Den ska börja säljas i USA i september och tidigare i veckan kom även nyheter om planer på en fabrik i Europa.

Brittiska Sky News rapporterade att Rivian för samtal med landets regering om att etablera en fabrik i närheten av Bristol. Där finns industriparken ”Gravity” som beskrivs som ett campus för industrier som verkar för en ”intelligent och ren framtid”.

Brittiska regeringen är intresserad av att locka öka tillverkningen av elbilar i landet för att säkra jobben. Rivian kan därför räkna med stora statliga stöd för fabriken som uppges handla om en investering på en miljard pund, omkring 12 miljarder svenska kronor. Även Nissan meddelade nyligen att de bygger om sin brittiska fabrik för just elbilstillverkning.

Samtalen ska däremot ännu befinna sig på ett tidigt stadium, men enligt Sky News ändå föras på ”ministernivå”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!