Så många hästar får BYD:s lyxsedan Yangwang U7

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 jan 2024

Toyota har Lexus, Citroën har DS och Mercedes har Maybach. Det är några exempel på lyxmärken som knoppats av från andra tillverkare. Yangwang är kanske ett mindre känt namn, men så kallar kinesiska BYD sitt lyxmärke som lanserades förra året.

Från Yangwang får vi nu se sedanen U7 som i alla fall prestandamässigt ser ut att vilja slåss om kunder som annars sneglar på Tesla Model S Plaid och toppversioner av Porsche Taycan. Med hjälp av BYD:s senaste elbilsplattform e4 har U7 fått fyra elmotorer som tillsammans ger en effekt på 745 kW – alltså strax över 1.000 hästkrafter.

På bilder som nu visas i kinesiska medier får vi se Yangwang U7 vid vintertester i Kina. Alla detaljer har ännu inte avslöjats. Bilderna visar i alla fall en slank sedan som uppges ha ett rekordlågt cW-värde på 0,195. Den 5,2 meter långa bilen har ett rejält tilltaget axelavstånd på 3,1 meter för gott om plats i baksätet.

Ovanför vindrutan syns också en puckel, vilket tyder på att Yangwang U7 är utrustad med en Lidarradar för avancerade självkörande funktioner. I övrigt har vi ännu inte fått veta pris eller lanseringsdatum vare sig för Kina eller andra länder.

Tidigare i år visades elsuven Yangwang U8 som utmanar kommande eldrivna Mercedes G-klass. Precis som Mercedes terärngbil kan också Yangwang U8 utför en så kallad ”tank turn” där bilen roterar kring sin egen axel tack vare en elmotor vid varje hjul. Den ska även kunna köra i vatten på upp till 1,4 meters djup.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!