”Tank turn” överskuggade Mercedes nya röstassistent

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 jan 2024

Under veckans elektronikmässa CES i Las Vegas följer Mercedes trenden med att presenterar nyheter som innefattar användning av artificiell intelligens. Med det ska också Mercedes röstassistent i den senaste generationen av det egenutvecklade operativsystemet MB.OS bli bättre och mer mänsklig. Bland annat genom att kunna lära sig och förutse vad du som användare vill att den ska aktivera för funktioner vid olika tillfällen.

Vilket företag som står för AI-tekniken nämns inte, till skillnad från Volkswagen som meddelat att de ska använda chatbotten ChatGPT från Open AI. Samma tjänst inledde Mercedes tester med på den amerikanska marknaden förra året.

Men den nya tekniken fick också konkurrens av ett rejält partytrick utanför mässan på klassiska The Strip i Las Vegas. För Mercedes hade också tagit med sig lätt maskerade prototyper av den eldrivna versionen av terrängbilen G-klass som väntas visas i färdig version senare i år.

Med en elmotor i varje hjul som kan styras individuellt är det möjligt att genomföra en så kallad ”tank turn” där bilen roterar runt sin egen axel. Att G-klass är kapabel till det fick vi se redan förra året. Ett trick Mercedes då valde att kalla ”G-turn”. Nu var det dags igen, den här gången med fyra prototyper på en gång och på våt asfalt i stället för på grus.

Enligt Mercedes går det att göra en ”G-turn” genom att trycka på en knapp. Tanken är att funktionen ska vara hjälpsam för manöver i svår terräng. Eller för att imponera på kompisar på parkeringsplatsen, även om Mercedes trycker på att ”G-turn” endast ska användas ute i spenaten. Om inte annat är det en bekräftelse på att eldrivna G-klass, som eventuellt får namnet EQG, verkligen kommer med en elmotor i varje hjul.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!