Kolla in när eldrivna Mercedes EQG gör en ”tank turn”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 maj 2022

Mercedes har meddelat att det blir mer fokus på lyx när tillverkaren ställer om till eldrift. Mindre modeller som A-klass ser då ut att få stryka på foten. En modell som passar in i strategin är ”Geländewagen”, eller G-Klass. I eldrivet format ska den inte bara bjuda på lyx. Mercedes lovar också bättre terrängegenskaper än den fossildrivna versionen.

EQG, ett koncept på eldrivna G-klass, visades förra året och nu bjuder Mercedes på en kort video med vad den kan.

Där får vi se EQG göra en så kallad ”tank turn” där bilen roterar runt sin egen axel. Det är möjligt tack var en separat elmotor vid varje hjul. Mercedes väljer också att kalla det för en ”G-turn”.

EQG är planerad att sättas i produktion 2024, men de tekniska detaljerna är ännu få. Klart är i alla fall att Mercedes planerar att ge den individuell hjulupphängning fram och en stel axel bak som ska vara speciellt anpassade till bilens eldrift.

Förra veckan meddelades också att Mercedes ska börja använda batteriteknik från amerikanska Sila Nanotechnologies för högre energidensitet. Eventuellt är det något som kan få premiär med lanseringen av EQG.

Rivian har tidigare visat samma partytrick med sin eldrivna pickup R1T. Men de som köpt ett exemplar av R1T kan ännu inte imponera på vänner med det. Bilarna som Rivian har tillverkat hittills har ännu inte fått fyra elmotorer.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: