Så mycket förbrukar en Model X med släp

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

26 okt 2016

Högre hastighet innebär förstås högre energiförbrukning, även med släp. Men hur ska man egentligen köra om man råkar ha en Tesla Model X och vill minimera tiden? Den norske elbilsexperten Bjørn Nyland har testat.

Experimentet, som han visar i en Youtubevideo, gjordes vid tre hastigheter: 70, 80 (den högsta tillåtna hastigheten med bromsat släp i Sverige) och 90 kilometer i timmen. Vid 70 var förbrukningen 300 Wh per kilometer, vid 80 330 Wh och när han höjde hastigheten till 90 förbrukade bilen 360 Wh per kilometer.

Testbanan var en tiokilometerssträcka som han körde tur och retur, men vad händer om man i stället kör 100 kilometer och är intresserad av att göra det så snabbt som möjligt, inklusive tiden det tar att ladda batteriet? Då är 90 kilometer i timmen att föredra, konstaterar Nyland. Själva resan tar en timme och sju minuter, 19 minuter snabbare än om man kör i 70, medan tiden vid en supercharger blir 24 minuter. Den som har hållit sig till 70 hela vägen måste ladda i 19 minuter, vilket innebär att ”fortköraren” i slutänden är 14 minuter snabbare med laddtiden inräknad.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: