Så mycket kan XC40 komma att kosta

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 jul 2018

Elversionen av Volvos kompaktsuv XC40 kommer att kosta uppemot 50 000 dollar. Detta enligt Wards Auto, som har räknat på vad vd:n Håkan Samuelsson säger att företaget planerar att gå med vinst redan från första början.

Omräknat till svenska kronor handlar det om i storleksordningen 440 000 kronor – omkring 50 procent mer än vad instegsversionen av gammelbilsversionen kostar.

– Vi kommer att gå med vinst från första dagen. Vi har inga intentioner att sälja elbilar med förlust, säger Samuelsson till motorsajten.

Slutsatsen blir att elversionen blir dyrare än de 35 000 till 40 000 dollar som spekulationerna har handlat om. Som en jämförelse kostar den billigaste fossilvarianten av XC40 omkring 33 000 dollar i USA och 294 000 kronor i Sverige.

En prisnivå på 35 000 dollar eller strax däröver är dock ingen omöjlighet – om man bara har tillräcklig erfarenhet och producerar stora volymer. En tysk ingenjörsfirma kom fram till att material- samt personalkostnaden för att bygga en Tesla Model 3 ligger på 18 000 respektive 10 000 dollar. Därutöver tillkommer kostnader för forskning och utveckling, marknadsföring och försäljning. Tesla torde ligga bättre till på i alla fall de båda första kostnadsposterna. Företaget har ju för länge sedan kommit över den första puckeln att börja tillverka elbilar och annonsbudgeten ligger på noll dollar, motsvarande noll kronor.

Volvos ambition är att hälften av alla bilar man säljer 2025 ska vara helelektriska och kostnadsutvecklingen för batteripaket och elektriska drivlinor indikerar att målet mycket väl kan komma att nås. Flera studier menar att kostnaden för att bygga elbilar omkring 2025 kommer att ligga på samma nivå som för att bygga gammelbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: