Så snabbt laddar Polestar 5 med celler från StoreDot

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 apr 2024

Med sina egenutvecklade XFC-celler ska utvecklaren StoreDot lansera batterier som laddas betydligt snabbare än idag. ”XFC” står för ”Extreme Fast Charging” och med en hög andel kisel i anoden lovas möjligheten att ladda 16 mils räckvidd på fem minuter.

Både interna och oberoende tester har visat goda resultat vad gäller laddeffekt och cellernas livslängd. Nu har XFC-cellerna för första gången testats i ett batteripaket i en bil och då en prototyp av kommande Polestar 5. Batteripaketet på 77 kWh och kunde laddas från 10 till 80 procent på endast tio minuter. Laddeffekten började på 310 kW för att sedan stiga 370 kW. Intressant är uppgiften att laddeffekten var som högst när batteriet hade laddat till 80 procent.

– Med den här nya tekniken kommer förare kunna lägga mindre tid på att ladda under längre resor och vara tillbaka på vägen snabbare än tidigare. Faktum är att tiden för att stanna kommer att vara mer lik vad man upplever med en bensinbil idag, kommenterar Polestars vd Thomas Ingenlath testet.

Polestar har investerat i StoreDot har tidigare bekräftat att Polestar 5 kommer använda ett batteri med XFC-celler när den lanseras nästa år. Andra tillverkare som investerat i StoreDot är bland andra Volvo, Mercedes och vietnamesiska tillverkaren VinFast. Tillverkning av XFC-celler ska ske hos kinesiska EVE Energy och är planerat att dra igång i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: