http://maxpixel.freegreatpicture.com/Supercar-Car-Style-Motor-Auto-Vehicle-Ferrari-2932193

Ska Ferrari och Lamborghini få fortsätta tillverka förbränningsmotorer efter 2035? 


Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 sep 2021

Ska exklusiva bilmärken med låga produktionstal tillåtas att fortsätta producera fossildrivna bilar även efter 2035? Detta försöker i alla fall Italiens regering att argumentera för bland de europeiska medlemsländerna, rapporterar bland andra sajten Electrive.

Ferrari har trots ett litet antal tillverkade bilar per år ett av världens starkaste varumärken. Det samma gäller för Lamborghini som också de förknippas med höga oktantal och exklusivitet. Gemensamt för båda tillverkare är att de är hemmahörande i Italien.

Landets regering bedriver nu lobbyverksamhet i Bryssel för att ge Ferrari och Lamborghini ett undantag från EU:s initiativ om att alla nyproducerade bilar ska ha nollutsläpp från och med 2035.

De nya initiativen som EU presenterade tidigare i år ‘Fit for 55’ menar på att kapa utsläppen med 55 % till 2030 jämfört med utsläppen 1990. Utsläppsreglerna som föreslås för att uppnå målet innebär i praktiken att bilar med förbränningsmotorer förbjuds från år 2035.

Men medlemsländerna är inte eniga om det. Italiens miljöminister Roberto Cingolani menar att både Ferrari och Lamborghini producerar i så liten skala att det knappast kommer att påverka utsläppen.

– Jag är säker på att det inte blir några problem, sa Roberto Cingolani till nyhetssajten Bloomberg.

Då han tidigare arbetat för just Ferrari anses han visserligen inte vara helt opartisk i frågan. Men Italien är inte ensamma om att i alla fall delvis sätta käppar i hjulen för planerna med Fit for 55.

Porsche: ”Eldrivna sportbilar är oslagbara”

I Tjeckien gjorde landets premiärminister Andrej Babiš det nyligen tydligt att de inte stödjer förslaget.

– Vi kommer inte att gå med på att förbjuda försäljning av bilar som drivs med fossila bränslen. Vi kan inte genomföra det som gröna fanatiker i Europaparlamentet har kommit på här, meddelade han till tjeckiska medier.

Även i Frankrike har Renault fått den franska regeringen att gå med på att mötas för att diskutera möjligheten att fortsätta tillverka hybrider.

Tyska Porsche har emellertid andra åsikter. Oliver Blume, Porsches VD, uttalade sig om ämnet och sa kort att utsläppen är ett globalt problem som alla behöver göra sin del för att möta. Blume utvecklar och säger att eldrivna sportbilar inom det kommande decenniet kommer vara helt oslagbara.

Text Sigge Dackevall

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!