Skåne får Sveriges största solcellspark – igen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jun 2021

Under vintern kom rapporter om att det fanns risk för elbrist i Skåne. Den risken kommer nu minska, för snart öppnar Sveriges största solcellspark utanför Sjöbo.

Sedan tidigare där en park som med sina tolv hektar ­– en yta jämförbar med sexton fotbollsplaner – var Sveriges största vid invigningen 2019.

Sedan dess har andra gått om, men nu tredubblas antalet solcellspaneler och anläggningen vid Sjöbo återtar därmed förstaplaceringen.

Elproduktionen höjs 6 GWh till 19 GWh årligen, vilket motsvarar elförbrukningen för tre tusen villor.

– Utbyggnaden av solcellsparken ökar inte bara tillgången till förnyelsebar energi i elnätet, utan innebär även ett tillskott av närproducerad el i Skåne. Satsningar som denna kommer att kunna göra skillnad i regionen, säger Erik Martinson, vd på Svea Solar som ligger bakom projektet tillsammans med Sparbanken Skåne och privata investerare.

23 000 nya solpaneler har installerats, men ytan som krävs har ändå varit mindre än när den första anläggningen byggdes. Tack vare ny teknik kan panelerna sitta tätare samt även ta tillvara på solens strålning som reflekteras från marken.

– Parken producerar el där det behövs som mest. Vi är mycket glada för att kunna vara med och utveckla detta projekt. Anläggningen har fungerat väl sedan starten för två år sedan och nu är det dags för nästa steg, säger Johan Fjelkner som är vice VD på Sparbanken Skåne.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: