Besked från Nissan: slutar utveckla förbränningsmotorer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jun 2024

Med sin Leaf lyckades Nissan lansera världens första massproducerade elbil. Ett försprång som den japanska tillverkaren inte riktigt förvaltat. Men nu ska det satsas helhjärtat på eldrift hos Nissan. Utvecklingen av bensin- och dieselmotorer läggs ned och i stället ska fokuset skifta till utveckling av komponenter för eldrift. Det säger Nissans chef för regionerna Europa, Afrika, Mellanöstern, Indien och Oceanien till den australiensiska sajten Drive.


– Vår framtid är elektrisk. Tekniken e-Power är en språngbräda för att nå dit, och varje marknad kommer att gå i sin egen takt. Vi kommer inte att investera i nya drivlinor för förbränningsmotorer, det är helt säkert, säger Francois Bailly.

Hur länge dagens generation av förbränningsmotorer får leva kvar är ännu en öppen fråga. Tekniken e-Power är Nissans version av hybrider där en elmotor driver bilen, men får ström av en fossildriven motor som agerar generator.

Förutom klassikern Leaf har Nissan idag de eldrivna modellerna Ariya och Townstar Combi samt såpbilen Interstar. Enligt strategin Ambition 2030 ska Nissan lansera 19 elbilar till år 2030. Utöver det satsar tillverkaren stort på solid state-batterier med fast i stället för flytande elektrolyt som ska ge elbilar med längre räckvidd och kortare laddtider än i dag.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!