Smart visar crossoversuven Smart #3 i april

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 mar 2023

Europachefen för Smart, Dirk Adelmann, har bekräftat att vi snart får se märkets andra modell Smart #3. Bilen beskrivs som en crossoversuv och kommer ha premiär under bilsalongen i Shanghai som går av stapeln i mitten av april.

Till branschtidningen Automotive News lovar Dirk Adelmann en både större och sportigare bil än märkets första modell Smart #1. Modellen ska börja säljas i Kina senare i år och komma till Europa – förmodligen inklusive Sverige – under 2024.

Redan i slutet av förra året spreds bilderna här ovan och nedanför på Smart #3 från en ansökan om typgodkännande hos det kinesiska ministeriet för industri och information, MIIT.

Enligt informationen då har Smart #3 en längd på 4,4 meter och en mäter 1,55 meter på höjden. Det gör den storleksmässigt något mindre än till exempel Volkswagens crossovermodell ID.5.

Bilder av Smart #3 från kinesiskt typgodkännande förra året.

Drivlinan uppgavs vara samma som hos Smart #1, vilket betyder 272 hästkrafter och bakhjulsdrift i grundutförandet och ett batteri på 66 kWh som hos Smart #1 ger en räckvidd på 44 mil.

Den sportiga version som Dirk Adelmann talar om är förmodligen den fyrhjulsdrivna versionen som uppges vara planerad av Smart #3 med 428 hästkrafter. Det är också vad Brabus-versionen av Smart #1 bjuder på.

Att de väljer att hoppa över nummer 2 förklaras med att Smart vill behålla tvåan för en eventuell ”minibil”. Den skulle då mer påminna om hur Smart såg ut tidigare med små stadsbil som i vissa länder även var tillåtna att parkera på tvären.

Smart #1 börjar säljas i Sverige i vår. Priset är ännu oklart.

Smart har nylanserats som ett rent elbilsmärke i ett samarbete mellan Mercedes och Volvos ägare Geely. Upplägget bygger på att tyskarna står för designen, kineserna för tekniken. Det betyder att den första modellen, Smart #1, avänder Geelys elbilsplattform SEA. Det betyder också att Smart #1 förmodligen har en hel del tekniskt gemensamt med Volvos kommande mindre elsuv EX30 som ska visas senare i år.

Smart #1 ska börja säljas i maj och vad priset för den lilla suven blir har ännu inte meddelats. Vi kunde däremot prova prestandaversionen från Brabus redan förra månaden. Våra första intryck av bilen kan ni läsa om här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!