Snabbladdande Iveco eMoovy med teknik från Hyundai

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 sep 2024

Under den pågående mässan IAA Transportation i Hannover presenterar nu Iveco sin nya eldrivna transportbil eMoovy. Med en rad olika påbyggnader att välja mellan och viktklasser mellan 2,5 och 3,5 ton är Iveco eMoovy en mångsidig nykomling.

Men visst känns väl designen i fronten igen från något? Minibussen Hyundai Staria kanske? Och ja, Hyundai har varit inblandad i utvecklingen av Iveco eMoovy och bilen delar teknik med Hyundais transportbil ST1. Grunden är en vidareutveckling av Kia/Hyundais plattform E-GMP, som här kallas eLCV.

Det betyder 800-voltsteknik för snabb laddning på upp till 350 kW och möjlighet att koppla in prylar genom V2L. På tio minuter kan eMoovy ladda 10 mils räckvidd och batteriet på 76,1 kWh ger bilen en räckvidd på 32 mil. Det erbjuds även ett mindre batteri på 63 kWh som ger eMoovy en räckvidd på 26,5 mil.

Batteriets styrsystem ska vara hämtat från Hyundais Ioniq-modeller och inredning i förarmiljön från redan nämnda minibussen Staria. Även filhållningsassistent, parkeringsassistent och andra aisstanssystem från Hyundais personbilar ska finns hos Iveco eMoovy. Det innebär teknik och komfort som vi inte brukar se hos transportbilar, vilket får Iveco eMoovy att sticka ut på marknaden.

Motorn har en effekt på 160 kW och ett vridmoment på 350 Nm. Det borde räcka för att göra eMoovy till en pigg transportbil som kan lasta upp till 1.500 kilo. Svenska priser och datum för lansering här har ännu inte presenterats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: