Snart dags för eCarExpo i Stockholm 3-5 februari

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jan 2023

Julafton kom tidigt förra året för alla elbilsintresserade i Västsverige. Redan första helgen i december var det dags för elbilsmässan eCarExpo. Med mängder av Sverigepremiärer, bilar att provköra på plats, intressanta seminarier och extra fokus på solel blev det ett nytt publikrekord.

Den som är sugen på mer får nu boka in helgen 3-5 februari. Då är det dags för eCarExpo i Stockholm igen och precis som förra året går det av stapeln i Friends Arena.

Över 20 bilmärken kommer vara på plats, från etablerade tillverkare som Mercedes, BMW, Renault, Nissan, Hyundai och Volkswagen till nykomlingar på svenska marknaden som Aiways och Xpeng.

– Det är en makalös utveckling. Under alla mina år som motorjournalist så kom det kanske några enstaka nya märken per decennium och det var oftast nischprodukter. Nu närmar vi oss 10 nya bilmärken i Sverige på drygt ett år. Och alla tillverkar enbart elbilar! säger Gunnar Dackevall som är ansvarig för mässan.

BYD Tang, Han och Atto 3

För de som bor i och kring Stockholm bjuder eCarExpo bland annat på chansen känna och klämma på de i Sverige nya märkena BYD och Hongqi, som båda gjorde Sverigepremiär på eCarExpo i Göteborg i december. BYD lanserades i Sverige med tre modeller direkt i form av den sjusitsiga elsuven Tang, den mindre suven Atto 3 samt sedane Han.

Med modellen E-HS9 från Hongqi gör vad som brukar kallas för ”Kinas Rolls Royce” sitt intåg på den svenska marknaden. Med en längd på 5,2 meter, upp till 551 hästkrafter och en minst sagt tydligt markerad front är det en bil som kommer göra avtryck på våra vägar.

Hongqi E-HS9

Och det är flera Sverigepremiärer planerade även till mässan februari. Bland annat Fisker från den danske bildesignern Henrik Fisker. Märkets första bil i form av elsuven Ocean har just börjat rulla ut från tillverkningen hos Magna i Österrike.

Fisker Ocean beskrivs som ”världens mest hållbara bil” med ett panoramaglastak med integrerade solceller och en stor andel återvunna material på insidan. Där hittas också fiffiga lösningar som en utfällbar bricka i mittkonsolen kallad ”Taco tray” och en egen utvecklad mjukvara.  

Fisker Ocean

Den som är på jakt efter en lite mindre elsuv kan kolla in nysatsningen med eldrivna Smart och den första modellen Smart #1. Batteriet på 66 kWh ger den 4,27 meter långa bilen en räckvidd på 44 mil. Och bra att veta för svenska kunder är att den genomgått tester i temperaturer på ned mot minus 40 grader och har en ”isbrytarfunktion” vid handtagen.

Smart #1

Också det nya märket Ora kommer till eCarExpo med sin första modell i Sverige. Ora 300 Pro har ett batteri på 48 kWh för 31 mils räckvidd och för den som vill köra längre mellan laddstoppen finns Ora 400 Pro+ med ett batteri på 64 kWh för 42 mils räckvidd. Uppvärmd ratt, 360-grads kamera och trådlös laddning av mobilen ingår som standard i båda versioner

Ora

Fler Sverigepremiärer från andra tillverkare är på gång. Och precis som tidigare år kommer det finnas en rad modeller att provköra på plats och intressanta seminarier att lyssna på.

eCarExpo i Stockholm öppnar klockan 8.30 på fredagen 3:e februari, som är branchdag. På lördag och söndag 4-5 februari är mässan öppen för alla från klockan 10. Inträdet kostar 190 kronor, eller halva priset för seniorer (65+) och studenter. Barn under 15 år går in gratis tillsammans med en vuxen och biljetter kan köpas redan nu här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: