Sono Motors krocktestar Sion – vintertest i Sverige på gång

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 feb 2023

Om solcellsbilen Sion blir av eller inte hänger ännu i luften. I december förra året meddelade det tyska start up-företaget Sono Motors som utvecklat bilen att det saknades pengar för att starta produktionen. För tillfället pågår kampanjen #saveSion med målet att få in ytterligare 3 500 betalda förbeställningar av bilen – och med det 10,5 miljoner euro i kassan.

Kampanjen löper ut den 28:e februari och i skrivandet stund har det kommit in 1 641 bokningar. Sedan tidigare har Sono Motors fått in 21 000 förbokningar från privatpersoner, samt ytterligare omkring 20 000 beställningar från olika bildelningstjänster. 

Och arbetet med bilen fortsätter. Sono Motors har nu genomfört de första verkliga krocktesterna av Sion hos italienska CSI. En frontalkrock i 50 km/h uppvisade förväntat resultat. Solcellerna på motorhuven, taket och sidorna stod pall vid kollissionen och splittrades inte. Det skulle annars kunna innebära ytterligare en risk utöver själva krocken för de som färdas i bilen.

De integrerade solcellerna i karossen ska kunna ge Sion upp till 1,6 mils räckvidd per dag. Förutom det finns det ett LFP-batteri på 54 kWh som ger bilen en räckvidd på 30 mil.

Utöver krocktestet i Italien planeras Euro NCAP-tester för att förbättra skyddet av kvinnor och barn i bilen.

Nu under årets första kvartal kommer Sion också till Sverige, men då inte för att visa upp bilen eller börja leverera exemplar till de svenskar som beställt och länge väntat på sin bil. Det handlar i stället om vintertester av bilen i kyligt klimat samt tester av bilens assistanssystem.

Efter många års försening såg det ut som att Sion till slut skulle gå i produktion. En serieversion har visats upp och ett avtal med finska kontraktstillverkaren Valmet var i hamn.

Men i och med kampanjen #saveSion meddelades att projektet kan ställas in.

”Om vi inte lyckas slutföra kampanjen med framgång planerar vi att fokusera på vår attraktiva solcellsverksamhet, som är betydligt mindre kapitalintensiv”, skrev Sono Motors.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: