Sono Motors siktar på börsnotering i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 okt 2021

Ännu har tyska Sono Motors inte fått i gång tillverkningen av sin första modell Sion. Men med bilens integrerade solceller i karossen och en trogen skara fans som även bidragit med 53 miljoner Euro i en insamlingskampanj får tillverkaren ändå en hel del uppmärksamhet.

Nu meddelar Sono Motors att de lämnat in en registreringsansökan för att noteras på NASDAQ-börsen i USA. Enligt tyska medieuppgifter beräknas företaget få en värdering på minst en miljard Euro, omkring 10 miljarder kronor. Det går knappast inte att jämföra med den aktuella börsnoteringen av Volvo nu i veckan, som beräknas få ett värde på mellan 163 och 200 miljarder kronor.

Men det visar att det finns ett förtroende för det unga företaget, som grundades av studenter i München 2016, och deras idé med en elbil utrustad med solceller. Genom åren har bilens teknik förbättrats och i år meddelades att det tidigare batteriet på 35 kWh bytts ut mot ett större LFP-batteri på 54 kWh. Med det höjs räckvidden från 25,5 mil till 30,5 mil. Utöver det ska bilens solceller kunna bidra med ett genomsnitt på omkring 10 mils räckvidd per vecka. Vid optimala förhållanden och soligt väder till och med så mycket som 24,5 mil per vecka, enligt Sono Motors.

sono-motors-founders-solar-truck-ces
Jona Christias och Laurin Hahn, två av medgrundarna till Sono Motors med solceller för lastbilar

Ett viktigt dragplåster inför börsnoteringen är att det enligt Sono Motors redan finns 14 000 förbokningar av bilen.

Tillverkningen av Sion har försenats flera gånger. Men om allt går som planerat ska tillverkning komma i gång i Saabs gamla fabrik i Trollhättan nästa år och lansering ska ske 2023.

För noteringen på börsen är det däremot inte bilen Sion som spelar huvudrollen. Mer intressant för investerare är då Sono Motors teknik med integrerade solceller i karossen, något som de vill använda även i andra fordon som bussar och lastbilar, men även tåg och båtar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: