Stadsbilen Squad är nästa solcellsbil från Nederländerna

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 maj 2022

Nederländska Lightyear vill med sin första modell Lightyear One snart börja tillverka vad de kallar världens mest effektiva elbil. Med extremt lågt luftmotstånd tack vare en strömlinjeformad kaross har en prototyp körts hela 71 mil med ett batteri på 60 kWh.

Utöver det har bilen även solceller i karossen som ska kunna ge energi för 7 mils körning om dagen.

Samma princip kommer nu i ytterligare en modell från Nederländerna, men i betydligt mindre format. Mopedbilen Squad mäter två meter på längden, är smala 1,2 meter bred och 1,6 meter hög. Uppe på taket hittas också här solceller som enligt start up-företaget ska kunna bidra med 2 mils räckvidd om dagen.

Två personer ryms i det lilla paketet och bagaget sväljer 68 liter. Dessutom rymmer bilen fyra utbytbara batterier med en kapacitet på 1,6 kWh var. Det gör att Squad som mest kan ha ett en total batterikapacitet på 6,4 kWh. Med det ska det gå att köra tio mil, men då är toppfarten begränsad till 45 km/h.

Det gör å andra sidan att du inte behöver mer än ett mopedkörkort för att få ratta en Squad.

Batterierna kan laddas i ett vanligt vägguttag och Squad planerar även en tjänst för enkelt batteribyte.

För varma sommardagar går det också att montera av dörrarna och förvandla Squad till en golfbil för stan. Som alternativ ska det även gå att få luftkonditionering vilket kräver ett extra batteri. Men företaget skriver att ”varmare förhållanden innebär också mer solsken” och räknar med att den ökade energiförbrukningen kan jämnas ut av solcellerna.

Priset ligger på 6 250 Euro, omkring 65 000 kronor, och bilen planeras lanseras i hela Europa.

Bilen har premiär på mässan Fully Charged Show i Amsterdam i helgen och ska börja säljas nästa år. Efter det vill Squad lansera en något större modell med fyra säten. Men räkna inte med allt för mycket och redan nu meddelar företaget att baksätet endast är tänkt för barn.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: