Stellantis ställer om fabrik till produktion av elbilar – med ultimatum till anställda

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 maj 2022

Stellantis har slutit ett avtal med Serbien om att ställa om en bilfabrik i Kragujevac för tillverkning av elbilar. Fabriken bygger för tillfället modeller åt Fiat och eventuellt är det den kommande eldrivna versionen av Fiat Panda som ska tillverkas där.

Ursprungligen tillverkade fabriken den jugoslaviska bilen Yugo som baserades på just Fiat 128.

Avtalet uppgår till 190 miljoner Euro – nästan två miljarder kronor – och Serbien går in med en fjärdedel av summan. Enligt Serbiens president Aleksandar Vucic innebär satsningen början på en ny era för landet.

Han medgav också att Serbien måste bygga en hel del laddstationer för att få den egna befolkningen att välja elbil.

Eldrivna Fiat Panda kan baseras på konceptet Centoventi från 2019

Men en del Stellantis plan för att ställa om fabriken kommer med ett ultimatum till de anställda. En del av arbetsstyrkan måste skolas om och för att göra det erbjuds de arbeta två år utomlands i en annan av koncernens fabriker där elbilar tillverkas.

De som inte vill eller kan det erbjuds i stället delta i program för att lämna företaget.

Med andra ord: de blir av med sitt jobb.

Enligt branschtidningen Automotive News menar Stellantis att erbjudandet har tagits emot väl.

”De första resultaten är uppmuntrande, under den första veckan uttryckte 25 procent av de anställda sin vilja att arbeta utomlands, och mer än 100 kollegor accepterade att arbeta på andra Stellantis-fabriker i Europa”, citerar tidningen ur ett uttalande från Stellantis.

Hur många fabrikens 2 000 anställda som måste välja mellan två års utlandstjänst eller att sluta är oklart. Tillverkningen av elbilar för Fiat i Kragujevac är planerat att vara igång om två år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: