Stort tryck efter Polestar 2 – stoppar beställningar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 apr 2022

Polestar kunde häromveckan glädja sig över en beställning på 65 000 bilar från hyrbilsfirman Hertz. Men de svenska kunder som vill köpa en Polestar 2 får räkna med förlängda leveranstider.

Enligt sajten Carup har intresset för Polestar 2 ökat så mycket den senaste tiden att det nu införs ett beställstopp för kunder i Sverige och flera andra europeiska länder.

– Vi ser väldigt hög efterfrågan på Polestar 2, högre än förväntad, och har därför varit tvungna att tillfälligt pausa nya beställningar av kundkonfigurerade bilar, säger John Eriksson från Polestars PR-avdelning till Carup.

Den som vill konfigurera och beställa en Polestar 2 på hemsidan möts nu av ett meddelande att bilen inte går att beställa för tillfället. Kunder uppmanas istället kolla efter ett exemplar bland de begagnade bilar som erbjuds.

”Konfiguratorn öppnar för beställningar igen inom ett par veckor”, står det på sidan samt att leveranser beräknas vara i gång i september.

Enligt siffror från branschorganisationen Mobility Sweden, tidigare Bil Sweden, ökade nyregistreringen av Polestar 2 i mars med 291 procent jämfört med samma månad året innan.

Men om beställningsstoppet enbart beror på att efterfrågan ökat lavinartat i Sverige och andra länder är oklart. Sedan över ett år orsakar bristen på halvledare problem i leveranskedjorna för biltillverkare. Rysslands invasion i Ukraina har orsakat ytterligare leveransproblem för flera biltillverkare. Bland annat Volkswagen har tvingats skjuta upp leveranser av den nya modellen ID.5 från början av april till maj.

Nyligen stoppade även Renault alla beställningar av både elbilar och laddhybrider i flera europeiska länder. Som orsak anges den fortsatta bristen på halvledare samt problem vid leveranser av kabelhärvor tillverkade i Ukraina, vilket var samma orsak som fick Volkswagen att pausa all tillverkning av elbilar i februari.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: