Strategibyte hos Ford – billigare elbilar och senare lansering

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 aug 2024

Ford har hittills gjort stora förluster på varje såld elbil. För att ändra på den saken avslöjade vd Jim Farley i våras att tillverkaren sedan två år tillbaka arbetar på en ny strategi som innebär ett fokus på mindre och billigare elbilar.

– Vi gjorde en satsning i det tysta för två år sedan och tog fram ett superbegåvat självständigt team för att skapa en lågkostnadsplattform för elbilar. Det var en liten grupp med några av världens bästa elbilsingenjörer, meddelade Jim Farley när Ford presenterade siffrorna för fjärde kvartalet förra året.

Nu berättar företaget mer om planerna, och då med fokus på den amerikanska marknaden. Här i Europa har Ford ett samarbete med Volkswagen och använder deras teknik för de båda modellerna Ford Explorer och Capri som tagits för för den amerikanska marknaden.

Ford meddelar att den nya plattformen som utvecklas för billigare elbilar “utgör ett stort steg framåt i företagets strategi att sänka kostnaden för elfordon” samt att Ford ska “anpassa sina inköp av batterier” för att kunna sänka den totala kostnaden för märkets elbilar.

I Europa satsar Ford på elbilar med teknik från Volkswagen. Nyligen visades den andra modellen inom samarbetet, en nytolkning av Ford Capri.

Det kommer däremot dröja till minst 2027 innan de nya, billigare modellerna blir verklighet. I ett första steg handlar det om att sänka utvecklingskostnader och förluster. Investeringen för elbilar minskas från tidigare 40 procent av de årliga utgifterna till att nu hamna på 30 procent. Med det skjuts vissa projekt på framtiden och andra, som den utlovade sjusitsiga stora elsuven, läggs ned och blir i stället en hybridmodell.

2026 ska Ford lansera en ny generation av en eldriven skåpbil och först året efter två versioner av nästa generations eldrivna pickuper som går under arbetsnamnet “Project T3”. I alla fall den ena av dem skulle egentligen ha lanserats nästa år. Genom att skjuta på den hoppas Ford kunna dra nytta av utvecklingen och med det förhoppningsvis billigare batterier.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: