Strejken utökas till Danmark – då öppnar Tesla ny verkstad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 dec 2023

Sedan IF Metalls inledde sin strejk mot Teslas verkstäder i slutet av oktober har flera andra fackförbund infört sympatiåtgärder. Det innebär bland annat att Teslas bilar inte ska lossas i svenska hamnar, samt att även andra verkstäder än Teslas inte ska utföra service på deras bilar.

Nu meddelar Danmarks största fackförbund 3F Transport att även de inför sympatiåtgärder. Beslutet kommer efter en begäran från IF Metall och innebär att inga bilar från Tesla kommer transporteras från Danmark till Sverige. Den danska strejken är planerad att dra igång om två veckor, om Tesla inte har tecknat ett kollektivavtal med IF Metall innan eller någon annan lösning på konflikten finns på plats.

Vilken effekt de olika fackförbundens strejk mot Tesla verkligen har haft är det svårt att få en överblick kring. Och situationen ser inte heller ut att hindra Tesla från att expandera i Sverige. För nu öppnar ett nytt servicecenter på 15.000 kvadratmeter med 10 tekniker i Jönköping.

Förutom service av Teslas bilar finns där ett showroom, leverans av nya bilar till kunder i regionen samt möjlighet att boka provkörning. I anslutning till det nya servicecentret hittas också Sveriges största Superchargerstation med 40 snabbladdare som är öppna för elbilar från alla märken.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!