Studie visar: så många laddar ”för mycket” under resan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 apr 2024

Det är ju ofta skönt att ha lite marginal på saker och ting. Men när det kommer till att ladda sin elbil överdriver många med att fylla batteriet onödigt mycket och länge vid snabbladdaren. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av laddboxföretaget Zaptec.

37 procent av de tillfrågade uppgav att de fyller upp ”merparten” av batteriets kapacitet vid snabbladdare under långresan. 8 procent angav att de laddar helt fullt, något som leder till både långa laddstopp och risk för köbildning vid laddstationen.

– Man kan ha förståelse för att många är oroliga för att komma fram särskilt när det är kallt ute. Med mer kunskap om sin elbil kan vi se ett bättre nyttjande av laddpunkter, kortare köer och en bättre upplevelse för alla. Det är synd och onödigt att dessa köer påverkar bilden av elbilsägandet så mycket, säger John Wastring so är försäljningschef på Zaptec Sverige. 

Enligt underökningen väljer 27 procent av de tillfrågade att ladda så mycket som krävs för att nå målet på resan. Ett beslut som både sparar tid och pengar samtidigt som det sliter mindre på batteriets celler.

– Vi tror på att främja en bättre laddkultur vid snabbladdarna för att förbättra upplevelsen för alla elbilister. Ladda din elbil så mycket som behövs för att tryggt komma hem – varken mer eller mindre, säger John Wastring från Zaptec som inte helt oväntat också rekommderar att ladda bilen hemma.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: