Superelbilen Emily GT till eCarExpo Göteborg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 nov 2023

Det var inget mindre än en sensation när nyheten släpptes i våras. I all tysthet hade NEVS 2019 utvecklat och byggt en elbil på endast nio månader. Emily GT blev namnet, efter traditionen hos Saab att döpa projekt efter vilket namn som har namnsdag när projektet startar. Och något som uppenbarligen fick leva kvar efter att NEVS köpte dödsboet från Saab 2011.

Trots den korta utvecklingstiden visar Emily GT upp avancerad teknik. Själva syftet med utvecklingen var bland annat att testa tekniken med en elmotor i varje hjul, så kallade navmotorer. Topphastigheten anges till 250 km/h, 0–100 km/h ska gå på 3,2 sekunder och räckvidden är upp till 100 mil.

Under eCarExpo i Göteborg 1-3 december visas nu Emily GT för första gången för publik.
– Vi har både jobbat hårt och haft roligt när vi tagit fram Emily. Vi har fått en fantastisk respons från människor över hela världen, och det ska bli verkligt roligt att nu visa upp vad vi gjort för alla som vill titta, säger Peter Dahl som varit ansvarig för projektet på NEVS.

Direkt när nyheten om Emily GT släpptes väcktes förhoppningar om att bilen skulle sättas i produktion. Enligt NEVS vd Nina Salander finns det intresse från både biltillverkare och investerare att ta över projektet – eventuellt med tillverkning hemma i NEVS lokaler i gamla Saab-fabriken i Trollhättan.

eCarExpo i Göteborg går av stapeln vid Svenska Mässan 1-3 december. Förutom Emily GT är det sedan tidigare klart att Volvo kommer dit med de tre nya modellerna EX90, EX30 och EX30 Cross Country.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: