Svenska Einride lägger första storordern på Mercedes eldrivna lastbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 dec 2021

För två månader sen började Mercedes tillverka eActros. Den eldrivna lastbilen går att få med ett batteripaket på 315 kWh för 30 mils räckvidd eller ett större på 420 kWh som ger 40 mils räckvidd.

Nu har den första stororden kommit in till Mercedes och den kommer från Sverige. Det är företaget Einride som lagt en beställning på 120 exemplar av eActros.

Enride är kanske mest känt för arbetet med att utveckla självkörande eldrivna lastbilar, så kallade Einride Pod. Det svenska start up-företaget borde därför kanske snarast se som en konkurrent till Mercedes lastbilar.

Men Einride utvecklar även digitala transportlösningar och affären innebär därför också ett samarbete mellan de båda företagen kring utveckling av teknik.

– Vi fortsätter att utöka vår globala flotta av uppkopplade elfordon. Det är därför viktigt för oss att våra mjukvarulösningar kombineras med den mest kraftfulla tekniken. Vi är övertygade om att Mercedes-Benz eActros är rätt fordon för detta. Genom gemensam produktutveckling kommer vi att fortsätta att framgångsrikt driva på elektrifieringen av industrin, säger Ellen Kugelberg som är operativ chef hos Einride.

En självkörande pod från Einride

Efter eActros ska det komma fler eldrivna lastbilar från Mercedes. Tidigare i år sa Mercedes Truck svenska chef Karin Rådström att de över hälften av företagets försäljning i Europa ska utgöras av eldrivna lastbilar år 2030.

Einride har utvecklat fyra versioner av de självkörande ellastbilarna, eller poddar. Versionerna kommer med olika grad av självkörning och hastighetsbegränsingar, från max 30 km/h för användning på inhägnat område upp till 85 km/h hos modellen AET 4 som klarar körning på motorväg.

Tidigare i år inledde Einride en stor satsning på den amerikanska marknaden. Det är där och inte i Europa som framtidens transporter kommer utvecklas, har Einrides vd Robert Falck tidigare sagt.

Företaget ser en stor potential i USA och menar att 40 procent av landets varutransporter kan göras med poddar från Einride.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!