Tar Audi hjälp från kinesiska tillverkare för snabbare utveckling av elbilar?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jul 2023

Audis chef Markus Duesmann lämnar i höst sitt jobb efter endast tre år på posten. Ny chef blir Gernot Döllner som tidigare varit hos Porsche och nu senast ansvarig för produkt- och koncernstrategi inom Volkswagenkoncernen. Bytet på chefsstolen uppges bero på att ledningen inte anser att Audi uppnått sin fulla potential för att möta konkurrensen när det kommer till elbilar.

Och kanske går vägen till att Audi ska blomma ut som elbilstillverkare via hjälp från Kina. Den tyska branschtidningen Automobilwoche meddelade tidigare i veckan att Audi har intresse av att köpa in en plattform för tillverkning av elbilar från en kinesisk tillverkare. Enligt nyhetsbyrån Reuters finns det nu tecken på att det handlar om en plattform från IM Motors som ägs gemensamt av näthandelsjätten Alibaba och SAIC, den statliga kinesiska tillverkaren som bland annat äger märket MG. I Kina säljer märket IM idag bland annat den stora sedanen L7 med 544 hästkrafter som där ska konkurrera med bland annat Tesla Model S.

IM Motors L7

Enligt Reuters förs det långtgående samtal mellan Audi och IM Motors, men det är inget som bekräftats av Audi. Den tyska tillverkaren har tillsammans med Porsche tagit fram den nya elbilsplattformen PPE som ska användas till bland annat den eldrivna sedanern A6 e-tron. Först ut på den nya plattformen är däremot elsuvarna Q6 e-tron från Audi och eldrivna Macan från Porsche. De har båda försenats till nästa år på grund av problem vid utvecklingen av mjukvaran.

Och även PPE var tänkt att 2026 ersättas av den nya och för hela Volkswagenkoncernen gemensamma plattformen SSP som bland annat sägs kunna erbjuda avancerade självkörande funktioner. Men även den har försenats och väntas nu komma först vid slutet av årtiondet. Uppgifterna om intresset för en annan plattform från en kinesisk tillverkare kan då vara en lösning för Audi att överbrygga tiden innan SSP lanseras. Framförallt på den kinesiska marknaden där Audi tidigare har bekräftat att de utsätts för hård konkurrens från kinesiska tillverkare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: