Tesla är coolast bland unga

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 apr 2017

Tesla är det coolaste bilmärket bland unga – i alla fall i USA – visar en undersökning som Google presenterar. Långt ifrån alla bilmärken är representerade, men Tesla anses i alla fall en aning coolare än BMW. Längre ner på samma lista hamnar Ford, Toyota, Chevrolet (trots den hyllade elbilen Bolt) och Honda.

I åldersgruppen 13 till 17 får Tesla en dryg sjua i coolhet, medan den ligger uppemot en åtta bland 18- till 24-åringar.

Samtidigt är det färre unga som känner till Tesla än de andra märkena. Enligt undersökningen har två av fem i åldersgruppen ingen aning om vilka de är. Biltillverkaren skulle därför kunna få ännu mer stjärnlyster om fler kände igen dem. Potentialen är med andra ord stor.

MuskCoolBiltillverkarens vd Elon Musk har nog därför på fötterna när han tweetar: ”Tesla är absurt övervärderat baserat på det förgångna, men det är oväsentligt. Börskursen representerar det framtida pengaflödet justerat med risken.” Tweeten handlar visserligen om det faktum att Tesla nyligen gick om Ford i börsvärde, men som sagt var: Framtidens bilköpare anser ju att elbilsmärket är hippare än just Ford och en rad andra märken. Men i slutändan hänger nog minst lika mycket på Model 3 och framtida modeller. Priset måste ner. Under 1970- och 1980-talen hängde ju bilder på Ferrari och Lamborghini i åtskilliga pojkrum (kanske även flickrum, men skribenten var för blyg för att besöka dem). Ett solklart bevis för att de ansågs som coolast, men inte blev de bästsäljare för det. Förmodligen mer på grund av priset än det faktum att de inte är familjebilar.

Studien bekräftar även att även om bilar kan anses vara coola, så är de långt ifrån lika coola som Xbox, Playstation och framför allt Youtube. Elon Musk bör därför överväga att översvämma videosajten med käcka Teslafilmer och se till att Model S finns med i framtida bilspel. Cool plus cool kan ju inte bli annat än ludicrously cool.

> Hela studien

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: