Tesla bekräftar utveckling av mindre och billigare elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 okt 2022

Med Model 3 skulle Tesla lansera en ”folkelbil” till ett pris på 25 000 dollar. Sett till försäljningsframgången har Model 3 blivit folklig, men riktigt så billig som det lovades blev den inte.

Rykten om att Tesla jobbar på en mindre och billigare modell dyker upp med jämna mellanrum. Bland annat att det kommer bli en helt självkörande mindre stadsbil som saknar både pedaler och ratt.

Någon bekräftelse på att Tesla faktiskt jobbar på en billigare modell – vare sig med eller utan ratt – har inte kommit från tillverkaren.

Med ständigt ökande försäljningssiffror för befintliga modeller har Tesla heller inte haft något behov av att ta fram en billigare elbil.

Men under aktieägarnas frågestund i samband med den senaste kvartalsrapporten meddelade Teslas chef Elon Musk att de nu fokuserar på en ny plattform för mindre och billigare elbilar.

– Nästa generations fordon kommer att kosta ungefär hälften av 3/Y-plattformen och vara mindre. Jag tror att den säkert kommer att överstiga produktionen av alla andra fordon tillsammans, sa Elon Musk.

Han menade att tidpunkten för att utveckla det nu är den rätta. Både pickupen Cybertruck och lastbilen Semi ska vara avklarade projekt som gör att det frigörs arbetstid för ingenjörer att utveckla en ny modell.

Hur billig och i vilken storleksklass som Tesla tänker sig att bilen ska vara framgick inte. Uttalandet visar ändå att Tesla inte har lagt ned planerna på en volymmodell. Så sent som i början av året avfärdade Elon Musk planerna på en billig elbil och menade att Tesla hade fullt upp på annat håll.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: