Tesla går med vinst – en rejäl sådan

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

24 okt 2018

Tesla uppvisar positiva siffror. Vinsten under tredje kvartalet blev 2:90 dollar per aktie. Detta trots att de flesta analytiker hade räknat med en förlust, eller möjligen en vinst på några cent per aktie. Beskedet ledde till att aktien rusade under onsdagskvällens efterhandel. Kort efter att nyheten blev känd var kursen upp 10 procent.

Omsättningen under kvartalet var också mycket bättre än vad förhandssnacket hade gjort gällande: Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att det blev drygt 6,8 miljarder dollar, över en halv miljard dollar mer än genomsnittsprognosen.

Vd:n och till följd av privatiseringstweeten avgående styrelseordföranden Elon Musk har tidigare lovat att företaget ska gå med vinst från och med andra halvan av 2018. Nästa gång det är dags för en kvartalsrapport är han dock inte längre styrelseordförande efter en uppgörelse med den amerikanska finansmyndigheten SEC.

Förklaringen till drömresultatet står att finna i Model 3. Efter en rad problem har Tesla lyckats få i gång produktionen av sin ”lågprisbil”. Vinstmarginalen uppges vara på över 20 procent, vilket får anses vara mycket bra. En av anledningarna är att man har lyckats strölinjeforma tillverkningen, vilket har medfört att antalet arbetstimmar har krympt med mer än 30 procent jämfört med det föregående kvartalet.

Produktionstakten för Model 3 är dessutom högre än för företagets båda andra modeller tillsammans. Det enda potentiella smolket i bägaren är att man hittills har fokuserat på versioner med bättre prestanda och därför betydligt större prislappar än den 35 000-dollarsbil modellen har marknadsförts som. Med tanke på dagens vinstmarginal och det ”flow” som företaget har hittat torde man ändå kunna göra en vinst även på basversionen, dessutom en rätt rejäl sådan.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!