Elbilen logo Meny

Tesla har börjat leverera Model S Plaid

I går, en vecka senare än planerat, började Tesla leverera den uppdaterade varianten av Model S i versionen Plaid med tre elmotorer i USA. Under ett event vid Teslas fabrik i Freemont i Kalifornien kunde 25 kunder ta emot sitt exemplar.

Teslas chef Elon Musk var på plats och möttes av jublande fans och kunder när han körde runt i en Model S. Då hade han tidigare i veckan gjort vissa besvikna genom att plötsligt meddela att den planerade toppversionen Plaid+ ställts in. Orsaken som avgavs var att Plaid är lika bra och i samband med de första leveranserna meddelades nya detaljer kring prestandan.

Den tidigare uppgiften om att Plaid klarar 0-60 miles per hour, alltså 0-96 km/h, på 2,1 sekunder har nu ändrats till 1,99 sekunder. För Plaid+ var det tidigare sagt att den skulle klara sprinten på under två sekunder. På Teslas svenska sida anges däremot att Model S Plaid klarar 0-100 på 2,1 sekunder. Till skillnad från flera andra tillverkare som stryper toppfarten hos sina elbilar kring 180 km/h väljer Tesla att gå en annan väg. Med Model S Plaid går det att komma upp i hela 322 km/h.

Model S New Rear-small

Tesla arbetar på att ta fram det nya batteriet kallat 4680, som var sagt att det skulle hamna i versionen Plaid+ och även i de Model Y som kommer tillverkas i Teslas framtida fabrik utanför Berlin.

Några detaljer kring batteriet i versionen Model S Plaid fick vi inte veta mer än att det enligt Elon Musk är ett ”helt nytt batteripaket” som har en beräknad räddvidd på 62,8 mil. Det ska kunna ladda 30 mils räckvidd på femton minuter och går att ladda med 250 kW med Teslas V3 Superchargers. Till glädje för kunder på nordligare breddgrader som Sverige har den även värmepump för bättre prestanda från batteriet vid kalla temperaturer.

De tre elmotorerna, där två sitter på bakaxeln, ger en total effekt på 1 020 hästkrafter är av en nyutvecklad variant som ska bjuda på mer effekt och även kunna hålla den mer konstant vid högre farter. Tack vare ändringar i karossen har luftmotståndet sjunkit till låga 0,208, vilket är i klass med Mercedes strömlinjeformade EQS.

Den omgjorda interiören har redan visats upp och bjuder på ännu mer avskalad design än tidigare. Bland förändringarna hittas bland annat en liggande istället för stående pekskärm på 17 tum i mitten och en ”yoke” istället för en ratt.

Utrustad med Teslas självkörning Autopilot har Model S Plaid även Auto-Shift som ska räkna ut vilken riktning du vill köra och automatiskt ställa in växelväljaren.

Kort innan leveransen höjde Tesla även priset på Model S Plaid med 10 000 dollar som gör att den nu kostar 130 000 dollar i USA. Det svenska priset anges till 1 379 990 kronor med en uppskattad leverans till första kvartalet 2022.

När den billigare Model S Long Range med två elmotorer samt den uppdaterade versionen av Model X börjar levereras nämndes inte.

Eventet går att se i efterhand här nedan.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-06-11