Tesla miljardsatsar på tillverkning i Nevada

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jan 2023

Teslas senaste två fabriker i Texas och Tyskland har börjat få upp farten. Båda bygger nu 3 000 exemplar av Model Y i veckan. Från Texas rapporteras även framsteg med att skala upp tillverkningen av de nya battericellerna 4680.

För fabrikerna i Texas och Tyskland finns redan planer på utökning. I ett blogginlägg  meddelar tillverkaren nu också en stor satstning vid den befintliga fabriken i Reno, Nevada.

Där ska Tesla investera 3,6 miljarder dollar, omkring 37 miljarder kronor, i två nya tillverkningsanläggningar. Den ena ska tillverka Teslas eldrivna lastbil Semi som började levereras till de första kunderna i slutet av förra året.

Tesla beskriver det som ”första volymfabriken” för Semi, vilket tyder på att Tesla kraftig vill öka tillverkningen av lastbilen. Vilken tillverkningskapacitet som planeras nämns inte.

Ett tillverkningsmål ges däremot för den andra anläggningen där den nya battericellen 4680 ska produceras. Årskapaciteten anges till 100 GWh, vilket kan jämföras med Northvolts första fabrik i Skellefteå som har en årskapacitet på 60 GWh.

Den nya batterifabriken i Nevada ska enligt Tesla kunna tillverka tillräckligt med battericeller till 1,5 miljoner ”lätta fordon” årligen.

När de båda fabrikerna ska tas i bruk nämns inte. Men med fabriken utanför Berlin har Tesla visat att de kan smälla upp en bilfabrik på rekordfart även i ett land som Tyskland som är ökänt för sin långsamma byråkrati.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: