Tesla Model X började brinna under vatten

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 nov 2023

Att köra ned med en bil i havet är sällan en bra idé. Men det var vad som hände för en ägare av en Tesla Model X i Hollywood, Florida. Med resultatet att bilen började brinna.

Föraren, som skulle sjösätta en vattenskoter men i stället hamnade i vattnet, blev inlåst i bilen men räddades av sin man med hjälp av vattenskotern.
Bilen fortsatte att brinna även när den var helt nedsänkt i vattnet. Enligt den lokala brandkåren uppstod elden förmodligen av att saltvatten trängde in i elektroniken och orsakade en kortslutning.

Brandmännen lät bilen brinna färdigt under vattnet och lastades sedan på en specialtransport och hölls under uppsikt flera dagar att den inte fattade eld igen.


”Detta är ett problem med alla elfordon, inte bara Tesla. Deras utbredning innebär en helt ny nivå av risker för brandkåren, vilket gör att brandkårer världen över måste tänka om när det gäller att hantera nödsituationer med elfordon”, skriver brandkåren på sin Facebooksida.

Händelsen har fått fart på en gammal tweet som Teslas chef Elon Musk gjorde 2016. Han skrev då att Tesla Model S flyter tillräckligt bra för att kunna användas som båt under en kortare tid och drivas fram med hjälp av hjulen.


Även om han också skrev att det inte är något som rekommenderas visar olyckan i Florida att ett försök kan få katastrofala följder.

Det väcker också frågor kring hur vattentät Teslas pickup Cybertruck verkligen är i blöta situationer. I en annan tweet från förra året skrev Elon Musk att Cybertruck kan ”användas som båt” under kort tid och köras genom ”floder, sjöar och även hav”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!