Tesla: ”Model Y mest sålda bilen globalt 2023”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jan 2024

Att Tesla slog nytt rekord med 1,81 miljoner levererade bilar under 2023 har vi redan fått veta. Under aktieägarmötet sent igår kväll svensk tid fick vi också veta flera detaljer från det föregående året. Omsättningen steg med 19 procent till 96,8 miljarder dollar och vinsten uppgick till 15 miljarder dollar – 156 miljarder kronor. Också det en ökning jämfört med vinsten på 12,6 miljarder dollar året innan.

Teslas kraftiga prissänkningar har bidragit till att öka leveranserna. Med 1,2 miljoner levererade exemplar av elsuven Model Y blev det enligt Tesla världens mest sålda bil under förra året. Men prissänkningarna har också lett till att rörelsemarginal sjunkit till 9,2 procent jämfört med 16,8 procent under 2022.

För ovanlighetens skull meddelade Tesla heller inget mål för hur många bilar de räknar med att tillverka och leverera i år. I stället öppnas det för att företaget kan visa på en lägre tillväxt under 2024. ” Vårt företag befinner sig för närvarande mellan två stora tillväxtvågor: den första började med den globala expansionen av Model 3/Y-plattformen och nästa våg tror vi kommer att initieras av den globala expansionen av nästa generations plattform”, skriver Tesla i rapporten.

Med nästa plattform vill Tesla ytterligare effektivisera tillverkningen och genom det pressa priserna. Enligt anonyma uppgifter från bland annat nyhetsbyrån Reuters ska tillverkningen av en ny och mindre modell med ett pris från 25.000 dollar komma i gång vid fabriken i Texas nästa sommar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!