Tesla Model Y Performance ”Made in Germany” nu i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 maj 2022

I april drog tillverkningen i gång i Teslas nya fabrik utanför Berlin. Nu meddelar Tesla att de första Model Y ”Made in Germany” har kommit till Sverige. Med det är det också premiär för versionen Model Y Performance vilket innebär en rejäl ökning av prestandan jämfört med Model Y Long Range.

Effekten höjs från 441 till 562 hästkrafter och toppfarten från 217 till 250 km/h. På grund av det sitter det en ny spoiler i kolfiber bak för mer stabilitet när du närmar dig toppfarten.

Det går också snabbare att komma i väg från rödljuset. Performance klarar 0-100 km/h på 3,7 sekunder, jämfört med de 5 sekunder som Long Range behöver.

Fjärdringen är också något sänkt och Performance kommer med ”prestandabromsar” för att hantera den ökade farten bättre.

Mer effekt har däremot sitt pris i minskad räckvidd som hos Performance sjunker till 51,4 mil, jämfört med 53,3 mil för Long Range.

Till skillnad från de Model Y som tillverkas i Teslas nya fabrik i Texas har de berlintillvekrade bilarna inte Teslas nya batteri med 4680-celler. De ska både sänka kostnaden per batteripaket och ge längre räckvidd. Längre fram ska tillverkning av 4680-celler komma igång även i anslutning till fabriken vid Berlin.

Model Y Performance finns att provköra i butikerna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping och Umeå. Priset börjar på 779 080 kronor och leverans till kund är beräknad till augusti.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: