Tesla presenterar nytt chip för inlärning av AI – och en robot

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 aug 2021

Tesla är på många sätt höjden av kulturen Silicon Valley och det är något som präglat mycket av både deras arbetssätt och filosofi.

Mer än någon annan biltillverkare är Tesla ett teknikdrivet företag som även lägger stort hopp till teknikens möjligheter. Under gårdagens AI Day presenterade Tesla innovationer som är på gång. Fokus låg naturligtvis på artificiell intelligens och även om det inte direkt handlade om företagets bilar är det något som kommer påverka framför allt deras Autopilot.

Under kvällen presenterade Tesla ett nyutvecklat datorchip kallat D1 som ska göra det möjligt att bygga världens snabbaste superdator för inlärning av artificiell intelligens.

Det ska utgöra en viktig del i ”Dojo”, Teslas system för superdatorer. Med deras hjälp kan den artificiella intelligensen ”tränas” med videodata som samlas in från kamerorna på Teslas bilar för att kraftigt förbättra Teslas självkörning ”Full Self-Driving Capability”.

Det gör det bland annat möjligt för bilen att idag köra själv på motorväg. Tesla uppger att det senare i år ska utökas även till stadstrafik.

Genom att förlita sig mer på bilder från bilens kameror än radar ska systemet bli betydligt bättre och smartare.

Utvecklandet av ett eget chip gör att Tesla behåller kontrollen över både den egna tekniken och leveranskedjorna. Idag råder en global brist på chips och halvledare, vilket har fått flera biltillverkare att dra ned på tillverkningen.

Presentationen av framstegen i utvecklingen av artificiell intelligens för självkörning kommer kort efter den amerikanska myndigheten för trafiksäkerhet startat en utredning av . Vad den kommer fram till kan ha påverkan för självkörande system för bilar från både Tesla och andra tillverkare.

Teslas chef Elon Musk hade även lovat att AI Day skulle bjuda på nyheter inom området även ”bortom vår fordonsflotta”.

Det innefattade bland annat en robot, ”Tesla Bot” som enligt Elon Musk ska kunna utföra sysslor som vi människor inte har lust med, till exempel handla mat. Roboten har mänskliga proportioner med en längd på 172 centimeter, ska kunna bära upp till 20 kilo och gå med en hastighet på åtta km/h.

– Den ska naturligtvis vara vänlig, sa Elon Musk men lade till att dess rörelseförmåga och styrka är anpassad för att en människa ska kunna springa ifrån eller brotta ned roboten.

En prototyp av Tesla Bot ska enligt Elon Musk lanseras redan nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: