Tesla säkrar tillgång till litium med eget raffinaderi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jan 2023

Telsa har börjat få upp takten i tillverkningen av sin nya, större battericell 4680. I december meddelade fabriken i Texas att de varje vecka tillverkade tillräckligt med celler för 1 000 Model Y.

Men i skymundan av det har Tesla arbetat på en annan och på sikt betydligt viktigare steg för sin batteritillverkning: egen utvinning av metallen litium.

Tesla har under en tid haft planer på ett eget litiumraffinaderi i Texas, vilket skulle bli både det första i USA och det första från en biltillverkare. Ett projekt som Teslas vd Elon Musk har beskrivit med orden ”en licens för att trycka pengar”, på grund av de höga vinstmarginalerna för litium.

På grund av ökad efterfrågan steg priserna på litium under förra året med upp till 700 procent. Något som gjort det till en minst sagt lukrativ marknad för de som kan erbjuda metallen.

Tesla presenterar planer på egen utvinning av litium 2020

Nu har Tesla börjat anställa folk till den planerade fabriken som ska byggas vid Corpus Christi vid Mexikanska Golfen. Enligt tidigare uppgifter investerare Tesla 365 miljoner dollar, omkring 3,8 miljarder kronor, i projektet. En summa som med tanke på dagens priser på litium säkert kommer återbetala sig snabbt.

I övrigt är det ännu oklart när anläggningen väntas stå klar. Redan vid eventet Battery Day 2020 meddelade Tesla att de skulle ge sig in i litiumbranschen. Tanken var att utvinna metallen i Nevada med en ny och omkring 30 procent billigare metod baserad på användning av salt. Om det är en metod som även planeras vid anläggningen i Texas har inte nämnts.

Med egen framställning av litium kan Tesla också säkra tillgången till den alltmer eftertraktade metallen. Majoriteten av dagens litium kommer idag från Chile, Argentina och Australien. Men även på andra håll, inklusive Sverige, finns det litium.

Även i Europa ökar därför nu intresset för utvinning av litium. Bland annat i delstaten Brandenburg i norra Tyskland – där också Teslas fabrik Giga Berlin ligger.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!