Tesla Semi övertygar i verkliga räckviddstester

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 sep 2023

Amerikanska organisationen North American Council for Freight Efficiency, NACFE, undersöker effektiviteten hos transporter i landet. I våras besökte de Pepsi i Sacramento där 21 av Teslas lastbilar Semi används. Redan då rapporerades om en förbrukning lägre än vad Tesla själva anger och en räckvidd som gjorde att Semi lämpade sig även för längre transporter.

Tre av Pepsis Tesla Semi är nu med i organisationens program ”Run on less” där räckvidden hos elfordon testas vid användning i verkliga situationer under 18 dagar. Förbrukning, hastighet och räckvidd mäts under passen som lastbilarna körs och går att se på NACFE:s hemsida.

Under första dagen kördes de tre Tesla Semi sträckor på mellan 60 och 87,7 mil. Det skedde då med laddstopp hos Pepsi, där det finns åtta stycken av Teslas Megacharger där lastbilarna kan ladda med en effekt på 750 kW.

Med ett batteri laddat till 95 procent på morgonen körde den ena av Pepsis Tesla Semi däremot en sträcka på 60,8 mil utan laddstopp. Större delen av tiden höll lastbilen en hastighet på närmre 100 km/h och när den kom tillbaka till depån fanns det kvar 1,66 procent i batteriet.

Det tyder på att föraren har en stor dos förtroende till exaktheten hos lastbilens beräkningen av räckvidd. Eller en iskall personlighet.  

Vad som inte framgår av datan är hur tungt lastad lastbilarna varit. Enligt Tesla själva har Semi en räckvidd på 500 miles, alltså 80 mil, på en laddning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!