Tesla skrotar mål på 20 miljoner sålda bilar år 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 maj 2024

Tesla har på kort tid vuxit till inte bara världens största tillverkare av elbilar utan en av de största tillverkarna generellt. Målet har varit att varje år öka försäljningen med 50 procent. Utöver det har Teslas chef Elon Musk sagt att de från 2030 vill sälja 20 miljoner bilar om året, något som skulle göra Tesla större än jättar som Volkswagen och Toyota.

Något som inte längre ser ut att vara ett mål som Tesla håller fast vid. För när företaget nu släpper sin årliga “Impact Report” för 2023, en djupgående rapport på 160 sidor som beskriver Teslas klimatpåverkan, saknas det. I tidigare års rapporter har målet med att sälja 20 miljoner bilar år 2030 däremot funnits med.

De senaste månaderna har det kommit flera tecken på att Tesla lägger om sin strategi för att satsa stort på självkörande bilar. Den 8:e augusti i år har Elon Musk lovat visa Teslas självkörande robotaxi, en bil som det ryktas om kommer sakna både pedaler och ratt. Med ökat fokus på den har arbetet med den utlovade billigare elbilen som ofta kallas Model 2 lagts om. I stället för att bygga den med ny tillverkningsteknik för att pressa priset ska Model 2 tillverkas i befintliga fabriker med nuvarande teknik. Något som kan göra att den lanseras tidigare än planerat, men då med ett högre pris än de 25.000 dollar som Model 2 har väntats komma att kosta.

Vad som däremot hittas i rapporten är att Tesla genom sina elbilar har undvikit utsläpp av 20 miljoner ton koldioxid under 2023. Det går också att läsa att Tesla minskat mängden vatten som behövs vid tillverkningen av sina bilar till 2,48 kubikmeter. Det jämförs med vad Tesla säger är standarden inom bilindustrin som uppgår till 3,37 kubikmeter vatten per tillverkad bil.

Just vattenförbrukningen är något som varit ett konfliktämne vid Teslas fabrik utanför Berlin. Miljögrupper har anklagat Tesla för att använda för mycket av regionens grundvatten. Rapporter visar däremot att annan industri i regionen använder betydligt mer vatten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!