Tesla toppade registreringen i mars på ”iskall” bilmarknad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 apr 2023

Aktuella siffror från Mobility Sweden visar att försäljningen av personbilar går trögt. Det gäller framför allt leasing från privatpersoner. Sett till privatleasing av elbilar har det minskat med 47 procent under årets första kvartal jämfört med året innan.

Orsaken är slopandet av klimatbonusen och höjda räntor som leder till högre månadskostnad.

– Privatbilsmarknaden är fortsatt iskall och vi kan se en halvering i antalet nya order under första kvartalet i jämförelse med förra året. Om inte regeringen tar fram nya styrmedel riktade mot privatkunder som vill köpa elbilar kommer elektrifieringen stanna upp och det blir ännu svårare att nå klimatmålen, säger Mattias Bergman som är vd för Mobility Sweden.

Var fjärde bil som registrerades i mars var ändå en elbil. Och månadens mest populära modell oavsett drivlina var också en elbil: Tesla Model Y som registrerades i 3 202 exemplar.

Och jämfört med samma månad förra året ökade nyregistreringen av bilar totalt med 5 procent i mars. Det förklaras främst med en kombination av välfyllda orderböcker och att leveranserna av bilar nu går bättre.

Men Mobility Sweden pekar också på de sammanlagda siffrorna för årets första kvartal. Och de visar att nybilsregistreringen har minskat med 9 procent, jämfört med perioden januari-mars förra året.

Elbilarna har däremot ökat med 16 procent under samma period. Sett till endast mars ökade elbilarna med 37,6 procent jämfört med samma månad förra året.

Totalt registrerades 12 577 elbilar i mars. Det innebär en andel på 41,6 procent av månadens totala antal registreringar som uppgick till 30 261 personbilar. Till skillnad från tidigare är det nu företagen som är drivande i registreringen av elbilar.

– Företagen har större marginaler än de flesta privatpersoner och köper laddbara fordon som del av sin miljö och personalpolicy. De bär nu elbilsmarknaden under armarna, men med tanke på vart konjunkturen är på väg finns en risk att även delar av företagsmarknaden viker framöver, säger Mattias Bergman.

Månadens mest registrerade bil och elbil var alltså Tesla Model Y. Med 3 202 exemplar placerade sig Teslas elsuv med råge före tvåan, Volvo XC40 Recharge som registrerades med 1 255 exemplar.

På tredje plats hittas Sveriges mest registrerade elbil förra året, Volkswagen ID.4, med 898 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!