Teslas Berlinfabrik blir först ut med nya 4680-cellerna

Lotta Hedin

Lotta Hedin

16 dec 2020

På Tesla Battery Day i september visade Tesla upp sitt nästa steg när det gäller batteriutveckling: Den cylindriska 4680-cellen. Cellen kommer enligt företaget inte bara bli enklare och därmed billigare att tillverka, utan även ge bilarna längre räckvidd och snabbare laddning.

Elon Musk har nu bekräftat på Twitter att Gigafactory Berlin blir den första fabriken som kommer tillverka bilar med 4680-celler.

Men det är svårt att säga exakt när, tillägger Musk:
– Varning: Med så mycket ny teknologi är det svårt att förutspå en tidpunkt för produktionen, skriver han.

På en följdfråga om Musk känner sin mer säker på 4680-teknologins lönsamhet nu än vid Tesla Battery day svarar Musk:
– Kanske lite mer säker, men det är viktigt att se detta som produktion mot tid. Som med all tillverkning, särskilt ny teknik, kommer produktionen att följa en S-kurva. Mycket långsam först, men ökar exponentiellt, sedan linjär, sedan logaritmisk.

Med den nya cellstrukturen blir batteripacket i sig själv en bärande del av bilen. Detta ska sedan fogas ihop med två formgjutna stycken – ett fram och ett bakstycke – som tillsammans bildar bilens grund.

Vilken modell som blir först att få de nya cellerna framgår inte, men det står sedan tidigareklart att Model Y blir den första bilen som kommer tillverkas vid Berlinfabriken.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: