Teslas fabrik i Kina har nu byggt en miljon bilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 aug 2022

Under Teslas aktieägarmöte meddelades att de nu tillverkat totalt tre miljoner elbilar. En tredjedel av dem, alltså en miljon, har byggts i Teslas kinesiska fabrik vid Shanghai. Då den kom i gång i slutet av 2019 betyder det att fabriken nådde milstolpen på en miljon bilar inom mindre än tre år.

Det gör den till världens största elbilsfabrik och produktionstakten är tänkt att öka under kommande år. Redan nästa år ska årsproduktionen där vara en miljon bilar och fabriken i Shanghai är sedan förra året den viktigaste för Teslas globala exporter.

Samtidigt som produktionen slår nya rekord införs det nu beställningsstopp på Model 3 Long Range i Nordamerika. Orsaken uppges vara att efterfrågan ökat så kraftigt där att väntetiderna sträcker sig in till nästa år.

Redan tidigare i år varnade Teslas chef Elon Musk för att de kan bli tvungna att införa tillfälliga beställningsstopp för vissa modeller.

– Efterfrågan överstiger nu produktionen i en vansinnig takt, sa Elon Musk under en konferens i maj anordnad av tidningen Financial Times.

Bakhjulsdrivna basversionen av Model 3 samt toppversionen Performance går fortfarande att beställa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: