Tesla ska leverera 1,5 miljoner bilar i år – ny USA-fabrik på gång

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 aug 2022

Under natten svensk tid var det dags för Teslas årliga aktieägarmöte. Teslas chef Elon Musk var på plats och bjöd på både löften och nyheter.

Under församlingen meddelade han att företaget i förra veckan passerade tre miljoner tillverkade bilar totalt. Att det funnits och finns en del problem med leverantörskedjor var ändå inget som Tesla stack under stolen med.

Under årets andra kvartal minskade tillverkningen i Teslas bilfabriker för första gången på två år.

Men produktionstakten väntas stiga i år och målet är att leverera 1,5 miljon bilar under 2022. Förra året levererade Tesla 936 000 bilar.

Till 2030 ska produktionen öka till hela 20 miljoner bilar om året. För det behövs det fler fabriker och konkreta planer på ytterligare en fabrik i USA ska presenteras senare i år.

Förebilden för den nya fabriken ska vara den i Shanghai.

Den kinesiska fabriken spelar sedan förra året en viktig roll som nav för Teslas globala försäljning. Idag tillverkar Tesla bilar i Kalifornien, Texas, Kina och Tyskland.

Det meddelades också att det är nyheter på kring laddnätverket med Supercharger-stationer i USA. Några detaljer gavs inte, men förmodligen handlar det om att Tesla även där kommer öppna stationer för elbilar från andra tillverkare.

Idag går det att ladda på utvalda stationer i 13 länder i Europa, inklusive Sverige.

Under mötet godkändes också som väntat planerna på en split där aktierna delas i tre. Teslas börsvärde förblir samma som innan, men aktierna har med det mindre andelar i företaget och lägre värde.

– Tack för ert stöd. Jag tror att Tesla kommer bli världens mest värdefulla företag, sa Elon Musk.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: