Tesla öppnar Superchargers för alla märken i fler länder

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jun 2022

Teslas chef Elon Musk har sagt att nätverket med Supercharger-laddare ska öppnas för alla bilmärken globalt. Nyligen blev det möjligt för alla elbilar med CCS-kontakt att ladda vid 42 stationer med Superchargers i Sverige.

Och nu kommer nästa steg när vissa stationer i Danmark, Tyskland, Luxemburg, Schweiz och Finland öppnas för bilar från andra märken. Vilka stationer det handlar om går att se på Teslas karta över Superchargers och antalet varierar stort mellan olika länder.

I Finland är det till exempel fyra stationer som öppnats, i Danmark åtta, i Tyskland 16 och i Luxemburg endast en. Men det är å andra sidan också den enda stationen med Superchargers som finns i det lilla landet inklämt mellan Tyskland, Belgien och Frankrike.

Tesla kallar öppnandet för ett pilotprojekt som ska utvärderas för att det inte bildas för långa köer. Sedan starten i Nederländerna förra hösten har det nu förutom Sverige och de fem nya länderna även öppnats stationer i Frankrike, Norge, Storbritannien, Spanien, Belgien och Österrike.

Upplägget är det samma i alla länder. Den som inte kör en Tesla får ladda ned företagets app för att där välja vilken laddare som ska användas. Betalning sker genom appen och priset varierar beroende på tid och plats.

För Sverige anger Tesla ett snittpris på 7,30 kronor per kWh. Det går även att teckna ett abonnemang för 129 kronor i månaden för att ladda med ett snittpris på 5,10 kronor per kWh.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: