Teslas nya 4D radar

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

30 okt 2020

Enligt Electrek är Tesla påväg att uppdatera sin självkörande mjukvara med en ny ‘4D’ radar med dubbel så lång räckvidd jämfört med den nuvarande teknologin. Tekniken kommer från det israeliska företaget Arbe Robotix. Arbe Robotix beskriver teknologin som banbrytande inom radarteknik. Radarn opererar på 30 FPS, frames per sekund, vilket motsvarar en processorhastighet på omkring 3 Tb per sekund. I vanlig svenska betyder det att radarns detaljerat kan återge sin omgivning på upp till 300 meter med en noggrannhet mellan 7.5 – 60 cm. 

Elon Musk berättade nyligen i en presentation om förändringarna som sker för tillfället inom mjukvaran bakom självkörande fordon. Här menade Musk på att systemen håller på att röra sig från att bearbeta enskilda bilder till att bearbeta videor i realtid. Musk menar på att man kan kalla det 4D, där bearbetningen av film istället för enskilda bilder ska representera den fjärde dimension. 

Nuvarande uppsättningen av sensorer

För tillfället använder Tesla en kombination av radar, ultraljud och kameror riktade i olika riktningar kring fordonet för att förse det systemet med information om sin omgivning. Tesla har till skillnad från industriledande Waymo varit helt ointresserade utav att använda sig utav Lidar, alltså en optisk avståndsmätare, i sin utveckling av självkörande fordon. Enligt Electrek ska Musk nyligen ha sagt i en intervju att även om Lidar teknologin varit helt gratis, vilket länge har varit det helt motsatta, Tesla ändå inte skulle använda teknologin. 

Nyheten kommer kort efter att Tesla släppt sin självkörande beta version och lär förmodligen spela en större roll i vidareutvecklingen av det självkörande beta systemet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: