Teslas uppges vilja köpa in sig i litiumföretag

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 feb 2023

Tesla slog förra året nytt rekord med 1,37 miljoner levererade bilar. Med ökad produktion i fabrikerna i Texas och Tyskland samt en miljardsatsning i Nevada för tillverkning av lastbilen Semi ska leveranserna öka ytterligare under kommande år. 

Men utan material byggs inga bilar och för elbilar behövs också metaller till batterierna. För att säkra tillgången på litium uppges Tesla enligt nyhetssajten Bloomberg vara  intresserad av att köpa in sig eller helt ta över den kanadensiska litiumproducenten Sigma. 

Tesla har inte kommenterat uppgifterna. Men affären skulle vara ett sätt för Tesla att säkra tillgången på litium inför framtiden. 

Tesla håller också på att sätta upp ett eget raffinaderi för litium i Texas, vilket skulle bli det första i USA och från en biltillverkare. 

Att litium är en viktig beståndsdel i litiumjonbatterier hörs redan på namnet. I takt med att allt fler tillverkare bygger elbilar har efterfrågan på metallen ökat – och behovet kommer inte minska under kommande år. 

Framställningen av litium har däremot inte ökat i samma takt som efterfrågan. Under förra året steg priset på metallen med 700 procent. När Tesla presenterade planerna på ett eget raffinaderi för framställning av litium beskrev chefen Elon Musk fabriken som en ”licens för att trycka pengar”. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: