Toppbetyg till Tesla Model Y i Euro NCAP – ”stal showen”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 sep 2022

När Euro NCAP nu släpper resultateten från krocktester med Tesla Model Y tillverkade i den tyska fabriken utanför Berlin är betyget inte bara fem av fem stjärnor.

Enligt Euro NCAP lyckas Model Y ”stjäla showen” och tilldelas de de högsta poängen som hittills utdelats enligt de nuvarande kriterierna.

I kategorin skydd av vuxna får Model Y hela 97 procent och säkerhetssystemen betygssätt ännu högre med 98 procent. Enligt Euro NCP är det ”nära perfekt” och lovordar framfröallt filhållningsassistenten och kamerövervakningen av föraren.

Även systemen för att hindra kollision med andra bilar, fotgängare och cyklister imponerar i testet.

– Tesla har visat att inget annat än det bästa är tillräckligt bra för dem, kommenterar Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen resultatet.

Det presenterades även resultat från tester av de kinesiska elbilarna Ora Cat och Wey Coffey, från tillverkaren Great Wall, som även de fick fem av fem stjärnor. Euro NCAP kommenterar det med att kinesiska tillverkare tidigare har visat på varierande resultat i säkerhetstesterna.

Det är nu på väg att ändras när de på allvar vill etablera sig på den europeiska marknaden.

– Vi har sett goda resultat från vissa kinesiska tillverkare tidigare, men också några mycket dåliga. I år kommer Euro NCAP att testa fler kinesiska bilar än någonsin tidigare, och Great Wall sätter verkligen standarden för andra att följa, säger Michiel van Ratingen.

Fem stjärnor tilldelades också elsuven Genesis GV60, med fingervisningen att det finns utrymme för förbättringar i skyddet av utsatta medtrafikanter.

Uppdaterade Kia Niro får däremot nöja sig med fyra av fem stjärnor. Orsaken är att säkerhetspaketet ”DriveWise” med en extra radar inte ingår i standardutrustningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: