Total och Group PSAs Northvolt konkurrent

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

5 okt 2020

Total en av världens största oljebolag och PSA Group en av världens största biltillverkare har ingått i ett samarbete för att utveckla elbilsbatterier. Samarbetet går under namnet Automotive Cells Company (ACC), rapporterar cleantechnica.

Planen är att bygga en gigafactory i Tyskland och en i Frankrike. Redan vid 2023 är målet att producera de första battericellerna och till 2030 nå 48 GWh produktion per år vilket enligt ACCs beräkningar ska motsvara 10 procent marknadsandel i Europa. ACC kommer inte enbart producera batterier för PSA Group utan även till andra biltillverkare. Dessutom ska samarbetet redan fått stöd av Tyska och Franska myndigheter såväl som EU och allt som allt kommer den initiala investeringen ligga på omkring 5 miljarder euro.

ACCs målsättning att producera 48 GWh per år vid 2030 motsvarar bara en tredjedel av Northvolts målsättning för 2030, men målet är i linje med den tredje nya europeiska batteritillverkarens mål– Verkor. Dessutom verkar det vara en viss diskrepans mellan ACCs beräkningar och Northvolts beräkningar om hur många GWh Europa kommer behöva till 2030. Enligt Northvolt kommer Europa behöva 600 GWh per år och enligt ACC kommer Europa behöva 480 GWh.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: