Toyota arbetar på fluoridjonbatteri med 1000 km räckvidd

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

5 okt 2020

Toyota har inlett ett samarbete med Kyoto Universitetet för att utveckla fluoridjonbatterier. Batterierna ska ha 7 gånger så mycket energi per viktenhet jämfört med vanliga litiumjonbatterier. Dessutom menar Toyota och Kyoto institutet på att batterierna kan ge elbilar en räckvidd på omkring 1000 km per laddning, rapporterar Electrive.

Batteriet består av en fast elektrolyt, med en anod av fluorid, koppar och kobolt och en katod av lantan.

Toyota och Kyoto universitetet är inte först ut att arbeta med fluoridjonbatterier. Karlsruhe institutet och Helmholtz institutet i Tyskland har forskat på fluoridjonbatterier. Problemet med batteritypen har tidigare varit att de enbart fungerar i höga temperaturer. Eftersom den fasta elektrolytblandningen måste bli upphettad innan den blir konduktiv. Detta är något som forskarna på Kyoto universitetet hoppas på att lösa med hjälp av användandet kobolt, nickel och koppar i anoden.

Däremot är det somliga forskare som tror att fluoridjonbatterierna inte kommer att finnas på marknaden förrän 2030 och refererar till litiumjonbatterierna som utvecklades 1985, men inte blev kommersiellt tillgängliga förrän på 1990 talet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!