Toyota har något elektriskt på gång för Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 mar 2021

Trots sin position som föregångare inom bilar med hybridteknik har Toyota ännu inte satsat fullt ut på helt batteridrivna bilar. Fokus har istället legat på de framgångsrika hybridmodellerna samt företagets satsning på vätgas med bränslecellsbilen Mirai.

Men 2019 meddelade Toyota att de utvecklar en ny elbilsplattform kallad e-TNGA. Tidigare i år kom också nyheten att de lanserar två nya elbilar och en ny laddhybrid på den amerikanska marknaden.

Nu ser det ut som att den japanske tillverkaren även har nya elektriska planer för Europa.

Toyota Europe har skickat ut ett pressmeddelande som länkar till en ny sida på nätet med namnet ”X prologue” där något ska visas den 17:e mars.

Men räkna inte med för mycket konkret information. Redan i rubriken på Toyotas utskick heter det att det handlar om ”en liten” förtitt på vad som ska komma.

På sidan finns i dagsläget endast en bild på fronten av en bil där vi ser en strålkastare och lite av en huv med Toyotas emblem. Ovanför bilden hittas en klocka som räknar ned till datumet 17:e mars.

Inte heller i pressmeddelandet finns mer information än en länk och datum för presentationen. Därmed kan det klassas in som ett av det kortaste utskicken någonsin.

Enda ledtråden är att orden ”en liten” är satta inom citationstecken, vilket kan tyda på att det inte alls handlar om något litet utan snarare en SUV. Som så ofta annars när biltillverkare skickar ut mörka bilder dröjer det inte länge innan de ljusas upp för att se om det döljer sig mer detaljer i bilden. Så också den här gången, vilket visar på linjer av en motorhuv som tyder på en kompakt SUV.

Plattformen e-TNGA ska enligt Toyota kunna användas för att bygga allt från småbilar med en räckvidd på 30 mil till stora SUV:ar med räckvidd på över 60 mil. Toyota arbetar även på att utveckla batterier med solid state-teknik och har lovat att visa framsteg inom det senare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: