Toyota släpper tre nya elbilar 2021 i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 feb 2021

Laddbara bilar ökar snabbt i Europa. Men när världens största biltillverkare Toyota meddelar att de ska lansera tre nya elbilar under 2021 är siktet i första hand inställt på den amerikanska marknaden.

Två av dem ska vara rena elbilar och den tredje en laddhybrid, men mer än så får vi inte veta. Enligt obekräftade uppgifter till amerikanska medier ska den ena elbilen komma med ett Lexus-emblem och den andra samt laddhybriden lanseras som Toyota.

Om och när modellerna även lanseras på den här sidan av Atlanten framgick inte. Den senaste tiden har det utlovats stora satsningar på eldrift i USA. Både Ford och General Motors har lovat ett stort antal nya elbilar de närmsta åren och den nye presidenten Joe Biden har presenterat en satsning på att ställa om fordonsindustrin.

Men med tanke på den snabba försäljningsökningen av laddbara bilar i Sverige och Europa vore det konstigt om Toyota inte planerar att lansera elbilarna även här.

Trots att Toyota var en föregångare med lanseringen av hybridbilen Prius 1997 har den japanske tillverkaren ännu inte riktigt omfamnat idéen med helt batteridrivna elbilar. Istället har man genomfört en lyckad satsning på hybrider, både med och utan sladd, inom flera segment, samt lanserad vätgasbilen Mirai.

Men i slutet på förra året meddelade Toyota att de arbetar på en elbil i SUV-segmentet. Företaget har också presenterat elbilsplattformen e-TNGA som de vill använda till allt från småbilar med 30 mils räckvidd till stora SUV-modeller med över 60 mils räckvidd. Plattformen ska också vara anpassad för framhjulsdrift, bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift.

Intressant är också att Toyota säger sig arbeta på batterier med solid state-teknik som ska kunna ladda en räckvidd på 50 mil på endast tio minuter. Utvecklingen görs tillsammans med Panasonic, som även utvecklat Teslas nya omtalade batteri 4680.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: