Tre NCAP-stjärnor för små elbilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

2 jan 2020

Volkswagengruppens nyligen lanserade elbilar VW e-up, Seat Mii electric och Škoda Citigoe IV får tre stjärnor av Euro NCAP.

Säkerhetsbetyget baseras på tester av Volkswagenmodellen och är detsamma för bilarna från Seat och Škoda då de i princip är samma bilar.

Totalbetyget är en sammanvägning av fyra säkerhetsparametrar: för föraren, för passagerare, för fotgängare och andra sårbara trafikanter, samt för tillgängliga säkerhetsfunktioner.

De två förstnämnda parametrarna hamnar på 81 respektive 83 procent, inte långt efter flera andra modeller som har fått fem stjärnor. Porsche Taycan uppnår exempelvis 85 repektive 83 procent och får ändå högsta totalbetyg

Det som drar ner totalbetyget för minibilarna är sämre krocksäkerhet för fotgängare och cyklister, där modellerna uppnår 46 procent. Detta placerar Volkswagengruppens elektriska minibilar bland de sämsta av de modeller som har testats under året, bara en annan modell ligger sämre till.

De får även ett skralt betyg – 55 procent – för säkerhets- och assistensfunktioner som kan undvika eller minimera skaderisken vid en eventuell kollision.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: